Predstavitev


RAZGIBAJMO LJUBLJANOPredstavitev športnih programov, objektov in športnih aktivnosti v Ljubljani

Konzorcij Razgibajmo Ljubljano
Program sofinancirata


V Strategiji razvoja športa v Mestni občini Ljubljana 2008 - 2012 je prav na začetku zapisano, da bo Ljubljana do leta 2012 postala še bolj vsestransko mesto športa. Kar pomeni, da se v Ljubljani že zelo dolgo zavedamo pomena športne vadbe za vse generacije. Zato že več kot 10 let spodbujamo različne vadbe, ki so namenjene različnim vadbenim skupinam. V zadnjih 10 – ih letih so se načini spodbujanja in predstavitev vadb spremenili, saj niso več v izključni domeni športnih društev, temveč se s tem ukvarja tudi lokalna skupnost.
Zadnja leta prihaja do organiziranega združevanja vseh subjektov, tako lokalne skupnosti, športnih društev in drugih ponudnikov športne vadbe, zvez športnih društev ter ponudnikov športnih kapacitet v Ljubljani. Zato tudi pri projektu Razgibajmo Ljubljana združujemo različne ponudnike in se skupaj  predstavljamo. (vir: http://www.ljubljana.si/si/mol/mestna-uprava/oddelki/sport/)

Razgibajmo Ljubljano, projekt predstavitve športnih aktivnosti v Ljubljani je prvič zaživel septembra 2014. Organizator projekta je od vsega začetka konzorcij zvez športnih društev, ki delujejo na področju Ljubljane. Leta 2016 bodo za vse projekte pod imenom Razgibajmo Ljubljana poskrbele Športna zveza Ljubljane,  Športna zveza Univerze v Ljubljani, Zveza športnih društev Krim in Zveza športnih društev Slovan, seveda s pomočjo društev včlanjenih v zveze in partnerji.  Je prvi projekt, h katerem smo povabili praktično vsa ljubljanska športna društva in prvi projekt, pri katerem je leta 2015 sodelovalo preko 100 športnih društev in zavodov, in to na enem mestu – v središču Ljubljane in na lokacijah, kjer vedno ni pričakovati športnih aktivnosti. S projektom želimo prebivalcem približati različne športne aktivnosti in jim predstaviti možnost, kje in na kakšen način se lahko udeležijo športne vadbe, kaj pomni vadba, predstavimo kaj je zdrava vadba in, skupaj z različnimi zavodi, pripravljamo tudi razne meritve in predavanja. Projekt podprt in sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana in Fundacije za šport.

Projekt Razgibajmo Ljubljano se predstavlja s svojimi lastnimi projekti, preko projektov zvez športnih društev ter preko projektov, predstavitev in dejavnosti, ki jih izvajajo in organizirajo društva, člani zvez športnih društev in drugi partnerji konzorcija Razgibajmo Ljubljano. Dejavnosti po četrtnih skupnostih
Športni dnevi četrtnih skupnosti

Približno pred desetimi leti so se pričeli poskusi predstavitev vadbe po četrtnih skupnostih (lokalna skupnost). Vsako leto se pridruži nova četrtna skupnost, tako je leta 2014 sodelovalo pri tem projektu, ki ga sofinancirata tako Mestna občina Ljubljana kot tudi Fundacija za šport, že v vseh sedemnajst četrtnih skupnosti.

Največji poudarek je seveda na organizirane predstavitve fizičnih aktivnosti po lokalnih skupnosti, kjer športna društva predstavijo svojo  aktivnosti, obiskovalci pa se lahko  preizkusijo v posameznih športnih panogah oz. izvajajo vso vadbo, ki jih zanima. Predstavitve so, ali na posebnih dogodkih, ali pa se zainteresirani obiskovalci udeležijo vadbe v dvorani, ob posebnih, za to namenjenih terminih.Mini olimpijada
Izvedba šolskih športnih dnevov

Z dogovorom na posameznih osnovnih šolah športna društva pripravijo športne dneve, primerne za posamezno starostno skupino. Tako šole kot društva so nad takim sodelovanjem navdušeni. Šole se lahko tudi same obrnejo na Razgibajmo Ljubljano, kjer bomo poskrbeli, da bomo vzpostavili kontakt z društvom.
Ena od oblik športnega dneva je tudi Mini olimpijada, ki jo izvajamo v sodelovanju z Olimpijskem komitejem Slovenije. Daljšo tradicijo ima Mini olimpijada za vrtčevske otroke, ki se v organizaciji Športne zveze Ljubljana izvaja na sejmu Narava Zdravje, septembra 2015 pa smo jo za prvo triado OŠ, v okviru Tedna športa Razgibajmo Ljubljano, izvedli na Kongresnem trgu. Udeležilo se jo je okoli 600 učencev in 22 športnih društev.
Mini olimpijada ima vse, kar ima prava olimpijada – otvoritev z olimpijsko zastavo, olimpijsko zaprisego in olimpijsko baklo in medalje. Razlika je le, da so pri nas zmagovalci prav vsi. Otroke nagovori tudi udeleženec olimpijskih iger.  Otroci se na 10 minut menjajo pri »postajah«, ki predstavljajo vsaka svojo športno panogo in tako spoznajo ogromno število športnih panog. Na koncu so zmagovalci vsi, zato tudi vsi dobijo medalje.


Razgibajmo Ljubljano

Po dobrih izkušnjah projektov po četrtnih skupnostih, smo se odločili, da idejo o predstavitvi športov, športnih panog in programov športa izven športnih objektov prenesemo najprej v osnovne šole in na koncu v sam center Ljubljane. Društva se, odvisno od panoge, predstavljajo na lastnih poligonih, na prirejenih igriščih in drugih športnih površinah.Obiskovalci različnih starostnih kategorij, od najmlajših do najstarejših, se lahko vključijo v vadbo in se prepustijo izkušenim vaditeljem, da jim pokažejo pravo pot do pravilne vadbe, za najbolj zagnane pa so pripravljene različne demonstracijske tekme in nagradne igre. Ob predstavitvah se informirajo, kakšna vadba je za njih najprimernejša in kje se lahko vključijo k redni vadbi.

Projekt Razgibajmo Ljubljano je od vsega začetka sodeloval s Hišo športa. To je prostor na odlični lokaciji v starem delu mesta, ob Ljubljanici, kjer se je odvijalo večino dogodkov Razgibajmo Ljubljano.


Hiša športa

Zavod Šport Ljubljana
   
Vsakodnevno je tako tu možen ogled prenosa športnih dogodkov na velikih platnih. Občasno si lahko obiskovalci ogledajo tudi različne športne filme. Pripravljajo tudi predavanja o posameznih športnih panogah, zdravi prehrani in zdravem načinu življenja, ki so namenjena vsem, ki jih zanima in so za obiskovalce brezplačna.  Tu se odvijajo tudi razne delavnice in predstavitve, kot so delavnice »S športom proti rasizmu« (FARE - UEFA), Šola zdravja (vadba za starostnike),  športne dejavnosti socialno ogroženih, dnevi posameznih športnih panog (rokomet, gimnastika, kolesarstvo, tek, hokej, …).
                      
Dogodki Razgibajmo Ljubljano
Od začetka do danes
 2014

Septembra 2014 smo pripravili prvi Teden športa v Ljubljani. Zaradi slabega vremena smo morali dogodek prestaviti, zato se ga je udeležilo le okoli 30 športnih društev  od prvotno 
prijavljenih nekaj več kot 60. Predstavitev je bila dobro sprejeta zato smo se odločili, da jo bomo v prihodnje nadgradili.

2015

Januarja 2015 smo v sodelovanju s Svetovno smučarsko zvezi FIS pripravili  Svetovni dan snega, prvi tak dogodek v centru glavnega mesta. Žal v Ljubljani takrat snega nismo imeli, zato smo pripravili simulacije treningov in druge vadbe. Posebna atrakcija je bila mini skakalnica ter tudi drsališče, ki smo ga sestavili pred Hišo športa, na Bregu.
Februarja 2015 smo na drsališču Lucky Luka, na Trgu republike, pripravili Ledeni dan, kjer so se obiskovalci zabavali na ledu.
28. marca 2015 smo skupaj s Fit Cityjem pripravili veliki spinning maraton, s 100 udeleženci,     1. aprila pa smo pripravili Dan teka. Slabo vreme nam je odpihnilo del prireditve, a so se mimoidoči vseeno lahko pozanimali o tekaški vadbi in lokacijah, kjer se lahko naučijo prave tehnike teka.
Aprila smo bili spomladansko aktivni, saj smo 19. aprila združili dva športa, ki v vsakdanu ne gresta skupaj – rokomet in kolesarstvo. Dan kolesarstva in rokometa je pokazal, da se tudi nezdružljivi lahko združijo – mlade rokometašice so odigrale prijateljsko ulično tekmo mini rokometa s kolegi fanti, kolesarji pa so pokazali različne vragolije in zanimive skoke na kolesih ter vse zvabili na kolo, vseeno kakšen – specialka, gorsko kolo, kolo prirejeno za invalide, pony, poganjalček, otroško kolo ali mestno kolo!
   
          
             
Pred poletjem smo Ljubljančanom približali pohodništvo in vodne športe. 6.6.2015, na Dnevu vodnih športov, planinstva in pohodništva smo seznanili s programi, ki so jih za poletje pripravila planinska društva, na Ljubljanici pa so obiskovalci lahko sedli v kajak in se preizkusili v supu. Le na »obali« pa so program predstavili plavalci, vaterpolisti in jadralci. Ker pa radi združujemo športe in športnike, so se nam ob dnevu, ko je potekalo tudi finale nogometne lige prvakov, pridružili še nogometaši. Hiša športa je namreč tega dne pripravila tudi Dan Hiše športa – dan nogometa, z vrsto dogodki in večernim zaključkom, z ogledom finala nogometne lige prvakov na velikem zaslonu pred Hišo športa, katerega si je ogledalo blizu 1000 nogometnih navdušencev, domačih in tujih. 

7. – 12. 9. 2015, TEDEN ŠPORTA 2015 V tem tednu je potekala promocija športa, zdravega načina življenja in promocija ljubljanskih športnih društev, ki ponujajo športno vadbo. Z našim dogodkom bomo pripeljali praktično celotno športno ponudbo Ljubljane na eno mesto. Obiskovalci so imeli možnost, da so si ogledajo različno športno ponudbo vadbe in objektov. Društva so imela pripravljene predstavitvene poligone, kjer so tisti, ki so to želeli, lahko vadbo ali rekvizite tudi preizkusili.  Obiskovalci so se lahko pozanimali o načinu vadbe, lokaciji in tudi o tem, kje in za koga poteka brezplačna vadba. Lahko so se srečali tudi z znanimi in uspešnimi športniki, aktivnimi in nekdanjimi.

Teden športa je bil medijsko odmeven, saj so se prispevki o dogodkih pojavljali praktično vsakodnevno v tem tednu, nekajkrat tudi v športnih poročilih na 1. Programu TV SLO.
Teden športa je potekal na različnih lokacijah, in sicer:

 • Petek, 4.9.2015 , 12h : Otvoritev Tedna športa v Hiši športa (novinarska konferenca in kratko druženje s predstavniki društev in povabljenimi).
 • Ponedeljek, 7.9. do petek, 11.9.2015:  predstavitve športnih interesnih dejavnosti po ljubljanskih osnovnih šolah (športna društva se bodo v dogovoru z OŠ dogovorila za različne oblike predstavitev dejavnosti, ki jo sofinancira MOL in je za učence OŠ brezplačna).
  Društva so na različnih šolah izvedla že ustaljene predstavitve interesnih dejavnosti, na nekaterih šolah pa so pomočjo društev organizirali športni dan. Odziv je bil obojestransko odličen.
 • Ponedeljek, 7.9.2015: Razgibajmo Ljubljano - Dan odprtih vrat športnih objektov (omogočen vstop v objekte in ogled vadbe).
 • Torek, 8.9.2015, 10h do13h : Razgibajmo zdravje - Dan zdravja (predavanja, meritve, predstavitve zdravega načina vadbe). V Hiši športa so potekala razna predavanja, zunaj pa so potekale različne meritve in svetovanja, Zdravstvene fakultete, fizioterapevtov in nacionalnega inštituta za javno zdravje.
 • sreda, 9.9.2015 od 10h do 13h: Razgibajmo starejše - Dan starejših (predstavitve vadbe za starejše).
  Dan se je začel z jutranjo vadbo Šole zdravja, nadaljeval pa s predstavitvami različne vadbe za starejše in pogovori ter nasveti, kako izbrati primerno vadbo za svojo starost in fizično zmogljivost. 
 • četrtek, 10.9.2015 od 10h do 13h: Razgibajmo zaposlene - Dan gibanja in športa po podjetjih (predstavitve in možnost vadbe za zaposlene, organizirane vadbe po podjetjih, možnost vključitve k vadbi).
  Gospodarska zbornica je v Hiši športa svojim partnerjem in vsem zainteresiranim društvom pripravila predstavitev vodene vadbe v podjetjih in možnosti, na kakšen način jo lahko izkoristijo.
 • petek, 11.9.2015 od 8:30 do 13hRazgibajmo šolarje - dan šolskega športa, Kongresni trg (možnost organiziranega obiska in  izvedba športnega dne za OŠ na pripravljenih poligonih različnih panog, združeno v celoto, možnost individualnega obiska in udeležbe na poligonih. Vsak udeleženec dobi potrdilo o udeležbi in spominek)
  Skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije smo pripravili prvi športni dan za prvo triado osnovne šole, v obliki Mini olimpijade. Dogodka se je udeležilo okoli 600 osnovnošolcev, ki so športni dan izvajali na 22 poligonih, torej tudi v toliko različnih športnih panogah.
  Sočasno je na Kongresnem trgu potekalo tudi tekmovanje v orientaciji, športnem dnevu za višjo stopnjo, ki se ga je udeležilo okoli 300 učencev.
 • sobota, 12.9.2015 od 9h do 18hRazgibajmo Ljubljano - Dan športa na Bregu in Novem trgu (predstavitve društev, nastopi, informacije o vadbi, nagradne igre, tekmovanja, druženje z znanimi športniki). Svoje dejavnosti je predstavilo okoli 80 športnih društev, ki so pripravili enkraten dogodek promocije športa v Ljubljani.
5.11. – 8.11..2015, SEJEM NARAVA ZDRAVJEPredstavitev na sejmu Narava zdravje je sejemska predstavitev, ki jo društva vsako leto bolje sprejmejo in so vsako leto pri predstavitvah boljši, bolj izvirni in bolj privlačni. Ob četrtkih in petkih je dopoldan čas na za Mini olimpijado, ki jo Športna zveza Ljubljane že vrsto let organizira za ljubljanske vrtce, najbolj zanimiva dneva za predstavitve pa sta sobota in nedelja, takrat je skoncentriran predstavitev društev in tudi partnerjev projekta.

Program Razgibajmo Ljubljano na sejmu Narava zdravje 2015:


2016
Konzorcij Razgibajmo Ljubljana 2016 sestavljamo Športna zveza Ljubljane, Športna zveza Univerze v Ljubljani, Zveza športnih društev Krim in Zveza športnih društev Slovan, skupaj s partnerji projekta. Partnerji projekta so zavodi,  podjetja in posamezniki, ki vedo, da je šport pomemben pri vsakdanjem delu, pa naj bo to učenje, delo ali le prostočasna aktivnost.
Tudi leto 2016 smo že štartali, začeli smo z Zimskim dnevom športa (17.1.2016) , preživeli smo tudi prekrasen Pomladni dan športov na Kongresnem trgu

Napovedujemo: 

____________________________________________________________________
Pripravila: Katarina Šinkovec

Avtorji fotografij:
Razgibajmo Ljubljano: Polona Gosar Ranković, Katarina Šinkovec, Samo Masleša, arhiv ŠD Narodni dom, Tilen Šinkovec, Matej Pušnik, Boštjan Pungerčar
Hiša Športa: Samo Masleša
Četrtne skupnosti: Žan Vidmar, Grega Koren, Tilen Šinkovec, Arhiv ČS Rudnik ( ČS Rudnik),  Nik Rovan (MOL), Katarina Šinkovec (ZŠD Krim), arhiv ČS Moste

Avtor logotipa in zmajčkov: Marko KočevarNi komentarjev:

Objavite komentar